• Home
 •  » Activiteiten

Activiteiten 

 • Hieronder vind je een overzicht van de komende gemeentelijke activiteiten.
 • Tijdens de meeste schoolvakanties organiseert de dienst Vrije Tijd (kleuter)sportkampen of speelpleinwerking.
 • Activiteiten ingericht door verenigingen of andere organisatoren, vind je terug op Uit in Maarkedal. Wil je hieraan zelf ook een activiteit toevoegen? Dat kan via www.UiTdatabank.be. Heb je hierbij hulp nodig? Neem gerust contact op met de dienst Vrije Tijd.
 • De feesten en kermissen die jaarlijks gevierd worden in Maarkedal, vind je onder tradities en feesten.
 • In de gemeenteraad van 24 juni 2014 werd het gemeentelijk reglement betreffende de terugbetaling van inschrijfgelden voor sportactiviteiten goedgekeurd. Meer info vind je hier.

 


 

Zomerwandelzoektocht 

Van 15 juni tot 30 september kan je weer deelnemen aan de jaarlijkse zomerwandelzoektocht. We starten deze keer aan de kerk in Schorisse, vanwaar we ons wagen aan een tocht van 6,4 km, langs heel wat mooie trage wegen! Naar goede gewoonte zorgen wij voor de pittige vragen, aan jou om ze op te lossen... Dit kan puur voor het plezier, of je kan ook meedoen aan de wedstrijd en kans maken op een prijs.  

Net als vorig jaar is er ook een kinderzoektocht, wat het extra fijn maakt om met het gezin, met de klas of met de jeugdbeweging deel te nemen aan deze activiteit. 

Praktisch
De deelnameformulieren kan je hier gratis downloaden:

Je kan de formulieren van 15 juni tot 30 september ook afhalen bij de dienst Burgerzaken of in de Bibliotheek. Dan betaal je 1 euro kopiekosten. Voor deelname aan de wedstrijd betaal je 5 euro.
De kinderzoektocht is volledig gratis. 

Meer infovrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52


 

Walter Van Steenbrugge: "Straffen op mensenmaat" 

De bibliotheek nodigt, samen met Davidsfonds Maarkedal, meester Walter Van Steenbrugge uit voor een lezing over strafrecht in België.

Walter Van Steenbrugge verwierf bekendheid als strafpleiter in verscheidene spraakmakende assisenzaken. Daarnaast voert hij een gedreven strijd voor een hervorming van het Belgische rechtssysteem: in al zijn jaren aan de balie zag hij hoe de gerechtelijke molen dol draait door middeleeuwse systemen, slecht gevoerde politieonderzoeken, procedureblunders en overbevolkte gevangenissen. Van Steenbrugge pleit net voor meer zorgvuldigheid: bij het opstellen van wetten, tijdens het onderzoek, bij de strafuitvoering. Want oordelen over iemands leven is wellicht het moeilijkste wat bestaat.
Een interessante lezing, op het niveau van leken. Inkom gratis.

Praktisch

 • vrijdag 13 oktober om 20 uur
 • zaal De Wante, Essestraat 1, Schorisse

 

Trage Wegen Wandeling 

Dag van de Trage Weg
Zaterdag 14 en zondag 15 oktober 

Elk jaar in de herfst vindt Dag van de Trage Weg plaats. Duizenden buitenmensen trekken die dag de wegjes en paadjes op. Van de Westhoek tot het Maasland, in het groen en in de stad, langs authentieke landwegen en nieuwe tracés. Dag van de Trage Weg is hét uithangbord voor veilige en aangename trage wegen in ons land.

Ook Maarkedal doet mee! 
Als plattelandsgemeente in het hart van de Vlaamse Ardennen doen we ook in Maarkedal mee aan de Dag van de Trage Weg. 
Je kan kiezen uit twee landschapswandelingen. Het gaat om vrije wandelingen: je kiest zelf wanneer je vertrekt en bepaalt je eigen wandeltempo. Starten doe je bij Hofke ter Musse, waar je een kaartje van de route(s) kan meenemen.
Beide landschapswandelingen leiden je door deelgemeente Nukerke. Je wandelt tussen landerijen en weides en wordt getrakteerd op zalige vergezichten. Langs het traject vind je ook houtkanten en knotbomenrijen, landschapselementen die typisch zijn voor onze Vlaamse Ardennen.

De wandeling van 12 km gaat langs verharde en onverharde wegen. Deze route flirt met de spoorweg, waar je wel zes keer over of onder wandelt … Laat je verrassen door ‘het Mijntje’, een voetgangerstunnel onder de spoorweg! Deze wandeling vereist goede stapschoenen en is niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

De wandeling van 5 km gaat ook langs enkele trage wegen. Deze wandeling is wel toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, al moet je rekening houden met een stevige klim …

De wandelingen praktisch:

 • Zaterdag 14 en zondag 15 oktober
 • Wandeling van 12 en 5 km
 • De wandelingen zijn niet bewegwijzerd. Vergeet dus zeker niet de wandelfolder(s) mee te nemen in Hofke ter Musse!
 • Je kan de wandelroutes ook downloaden naar wandelgps of smartphone via deze links: wandeling 12 km en wandeling 5 km.
 • Afhalen van de folders kan tijdens de openingsuren van Hofke ter Musse: zaterdag van 14 tot 21 uur en zondag van 11.30 tot 20 uur.

Extra: Bierbrouwen in Hofke ter Musse
Op zondag 15 oktober is bierbrouwer l’Anti, brouwer van de ‘Maarkedalse Tripel’, te gast in Hofke ter Musse. Ongetwijfeld een bezoekje waard! Alle info hierover vind je op de website www.hofketermusse.be/vintagecafee.

Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52
Meer over dag van de trage weg: www.dagvandetrageweg.be


 

Verwenavond in de bibliotheek 

We bieden je op vrijdag 20 oktober van 17 tot 21 uur een divers aanbod:

 • Boekenverkoop: we verkopen de afgevoerde boeken, strips en spelletjes aan een zacht prijsje
 • Gin tasting: gin zit in de lift. Hoog tijd om eens uit de doeken te doen hoe gin gemaakt wordt en hoe je een lekkere cocktail maakt met gin. En om te proeven natuurlijk!
 • Demo virtual reality: om 17 en 19 uur. Je krijgt eerst een korte uitleg over virtual reality. Daarna volgt de ervaring: zet de VR-bril op je neus en beleef de meest onvoorstelbare scenario’s! Opgelet, voor deze demo moet je inschrijven via bibliotheek@maarkedal.be 

 

 


 

Infoavond mediawijze (groot)ouders 

Welke wegen kinderen online verkennen, is en blijft voor heel wat ouders een compleet raadsel. Ouders en grootouders voelen zich hierbij vaak onzeker en hebben heel wat vragen over dingen als schermtijd, sociale media, games, privacy … Tijdens deze infoavond “Mediawijze (groot)ouders” krijg je antwoorden op je vragen over het mediagebruik van kinderen van 0 tot en met 18 jaar.. Door de communicatie tussen ouders en kinderen te stimuleren zetten we in op samen beleven en genieten van media in het gezin. Wil je al een voorsmaakje? Kijk dan zeker al eens op www.medianest.be!

Deze infoavond is gratis, inschrijven verplicht via bibliotheek@maarkedal.be

Praktisch

 • dinsdag 24 oktober van 18.30 tot 21 uur
 • Administratief Centrum, 2e verdieping

 

Boeksprekers 

Over leesplezier met Ihsane Chioua Lekhli en Phara de Aguirre!

In deze derde editie van het literaire evenement Boeksprekers focussen we op leesplezier. VRT-journaliste Ihsane Chioua Lekhli legt enkele bekende lezers op de rooster: wat zijn de mooiste boeken die Phara de Aguirre ooit las? Naar welke auteurs kijkt de jonge, beloftevolle dichteres Charlotte Van den Broeck op? Welke boeken bevatten volgens filosofe Alicja Gescinska de meest interessante wijsheden?
We verwachten je vanaf 16 uur in de gemeenteschool van Brakel (Steenweg 93). De toegang is gratis, gelieve vooraf wel een plaatsje te reserveren in de bibliotheek van Brakel (055 42 12 45 of brakel@bibliotheek.be).

Ook jij kan een actieve rol spelen in het delen van leesplezier! Vul een kaartje met een lezerstip tijdens je bibliotheekbezoek. Op 15 oktober mogen de aanwezigen delen in al dat moois en krijgen een paar tipgevers een boekenbon.

Boeksprekers is een organisatie van de Bibliotheken Vlaamse Ardennen. 


Met de bibliotheek naar de Boekenbeurs 

Zaterdag 4 november is Boekenbeursdag. We vertrekken om 9 uur aan de bibliotheek; om 16 uur keren we terug uit Antwerpen. Kostprijs is 7 euro. Gelieve vooraf in te schrijven in de bibliotheek of via bibliotheek@maarkedal.be. Opgelet: je inschrijving is pas geldig na betaling!

 

 

 

 

 

 


 

Lessenreeks yoga 

De lessenreeks yoga start na de zomervakantie op dinsdag 12 september. Aansluiten is steeds mogelijk, ook na deze eerste les. 

Yoga is de perfecte manier om te ontspannen, even weg van de dagelijkse drukte. Aan de hand van eenvoudige oefeningen focussen we op specifieke houdingen en worden we ons bewust van het ritme van onze ademhaling. Er is geen ervaring vereist, iedereen is welkom!

Voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.

 

Waar: Polyvalente zaal Gemeenteschool Maarke - Maarkeweg 61
Wanneer: Elke dinsdagavond (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 20 tot 21 uur. Aansluiten is steeds mogelijk.
Kostprijs: 5- of 10-beurtenkaarten (25 en 40 euro) kunnen aangekocht worden tijdens de les. Een eerste proefles kan per les betaald worden (5 euro).
Tip: voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.

 


 

Lessenreeks omnisport 55+ 

Ben je 55 of ouder? Heb je zin in een wekelijks uurtje sport, beweging en ontmoeting? Dan is deze gevarieerde lessenreeks ongetwijfeld iets voor jou! Er is geen ervaring vereist, iedereen vanaf 55 jaar is welkom! 
Elke week wordt een andere sport beoefend, begeleid door een professionele lesgever. Op het programma onder meer hockey, volleybal, baseball, tennis, voetbal, conditieparcours, new games, ... Plezierig sporten staat centraal in deze lessen, die open staan voor alle 55-plussers van in en buiten de gemeente.

Waar: Sporthal ‘t Rosco Ronse - Leuzesesteenweg 241 - 9600 Ronse
Wanneer: Elke dinsdagvoormiddag (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 10  tot 11 uur. De lessenreeks start op 19 september. Aansluiten is steeds mogelijk na inschrijving.
Inschrijven:
bij de dienst Vrije Tijd.
Kostprijs: 3 euro per les. Aan het einde van de lessenreeks wordt aan de hand van het aantal deelgenomen lessen een factuur opgemaakt.


 

"Herinneringen" met Marc Dex 

Seniorennamiddag georganiseerd door de seniorenraad

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de seniorenraad in november een namiddag voor senioren. Deze keer met optreden van Marc Dex die zich laat vergezellen door zangeres Anita. Samen brengen ze “Herinneringen”.
Mooie liedjes van vroeger en nu, liedjes met een lach en een traan, muziek die heel wat herinneringen oproept  en doet terugdenken aan vroegere jaren. 'Oh Clown' zal zeker niet ontbreken. Het publiek wordt actief betrokken in dit programma en meezingen is de boodschap. Zangeres Anita brengt een waaier van meezingers en een ode aan Vera Lynn.

Praktisch:
Maandag 27 november om 14 uur
Parochiaal Centrum Nukerke, Nukerkeplein 11
Kaarten kosten 10 euro en zijn te verkrijgen bij de leden van de seniorenraad of bij de dienst Burgerzaken. 
Meer info en reservatie van kaarten: dienst Vrije Tijd: 055 33 46 52 of vrijetijd@maarkedal.be


 

Sportgala 2018: kampioenen gezocht! 

In 2018 is het, na de kampioenenhulde in 2017, weer tijd voor een echt sportgala, waarbij we niet alleen de kampioenen huldigen, maar waarbij ook de trofeeën voor sportfiguur, sportbelofte en sportverdienste worden uitgereikt.

Het sportgala zal plaatshebben op vrijdag 23 februari 2018. Dit sportgala kan enkel een succes worden met de medewerking van de sporters in Maarkedal. Daarom een warme oproep naar kampioenen en de kanshebbers voor de sporttrofeeën om zich kandidaat te stellen. 

Maarkedal zoekt sportkampioenen!

Wie komt in aanmerking voor de trofee voor sportfiguur?
De sportfiguur wordt verkozen op basis van de prestaties van de voorbije 2 kalenderjaren.  Dus prestaties tussen 1 januari 2016 en 31 december 2017 komen in aanmerking. Zowel individuele sporters als groepssporters komen in aanmerking. De sportfiguur dient vanzelfsprekend inwoner van Maarkedal te zijn. 

Wie komt in aanmerking voor de trofee voor sportbelofte?
De sportbelofte wordt verkozen op basis van de prestaties van de voorbije 2 kalenderjaren. Dus prestaties tussen 1 januari 2016 en 31 december 2017 komen in aanmerking. Zowel individuele sporters als groepssporters komen in aanmerking. De belofte dient vanzelfsprekend inwoner van Maarkedal te zijn en mag de leeftijd van 21 nog niet bereikt hebben op 31 december 2017.

Wie komt in aanmerking voor de kampioenenhulde?
Maarkedalse sporters of sportclubs die in 2017 één van volgende titels behaalden:

 • Clubkampioen
 • Gewestelijk kampioen
 • Provinciaal kampioen
 • Podiumplaats op nationaal kampioenschap
 • Toptienplaats op Europees of Internationaal kampioenschap
 • Deelname aan de Olympische (Winter)Spelen of de Paralympische (Winter)Spelen

Om in aanmerking te komen voor de jaarlijkse kampioenenhulde moet je lid zijn van een Maarkedalse sportclub of inwoner zijn van Maarkedal. De kampioenen moeten hun titel behaald hebben tussen 1 januari en 31 december 2017.  

De kandidaturen moeten uiterlijk 10 december 2017 (sportfiguur en sportbelofte) en 5 januari 2018 (kampioenen) ingediend worden bij de dienst Vrije Tijd. De aanvraagformulieren kan je hieronder downloaden of kan je verkrijgen bij de de dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.