• Home
 •  » Activiteiten

Doe mee aan de 10.000 stappenclash! 

De gemeente Maarkedal doet mee aan de Vlaamse 10.000-stappenclash.
Van 1 tot en met 31 mei zullen 200 deelnemende steden en gemeenten tegen elkaar strijden en zoveel mogelijk stappen zetten.
Alle deelnemende steden en gemeenten worden naargelang het aantal inwoners ingedeeld in een categorie. Op deze manier maakt iedereen een eerlijke kans, zowel de kleine gemeenten met minder inwoners als de grote steden.

Stap jij mee en help je zo Maarkedal naar de overwinning?
Deelnemen is eenvoudig en gratis. Registreer je via de website www.10000stappen.gezondleven.be of via de app 10.000 stappen en sluit je aan bij de groep ‘Maarkedal’.
Geef van 1 tot en met 31 mei elke dag jouw stappen in; dat kan handmatig of automatisch.

Doe mee en maak zo van Maarkedal de actiefste gemeente van Vlaanderen!

Meer informatie en tips: www.10000stappen.gezondleven.be 


 

Dwars door Maarkedal, fietstocht voor 10-14-jarigen 

Ben jij één van de 10- tot 14-jarigen in Maarkedal en omstreken?
Dan verwachten wij jou op 9 mei voor onze fietsklassieker “Dwars door Maarkedal”.

Dit jaar staan er 2 tochten op het programma:

 • een rustige tocht voor de beginnende fietsers
 • een uitdagende tocht voor de geoefende fietsers

De deelnemers kunnen starten op volgende startplaatsen:

 • dorpsplein Nukerke om 13.30 uur
 • BS Omer Wattez om 13.30 uur
 • dorpsplein Etikhove om 14 uur

Einde is voorzien rond 16.45 uur in Etikhove en 17.15 uur in Schorisse en Nukerke.

De sportraad voorziet aan elke startplaats voldoende begeleiding. De deelnemers zijn ook verzekerd. Naast de sportieve en plezante tocht krijgen de deelnemers ook allemaal een drankje, een koek en een leuk aandenken.

Het dragen van een fietshelm is verplicht! Wie geen helm heeft, kan er één lenen bij de dienst Vrije Tijd (zeker vermelden op het inschrijfformulier).  

 • Voor de echte klimmers (niet verplicht!): dit jaar beklimmen we de Stationsberg.
  Voor de beste klimmers is er een trofee (per geboortejaar)
 • Trofee voor de sportiefste dame!

Inschrijven kan tot 4 mei via deze link.  

Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52  

Tot dan!


 

Avonturensportdag voor jongeren van 10 tot 15 jaar 

Op donderdag 23 augustus organiseert de Burensportdienst Vlaamse Ardennen een avonturensportdag voor jongeren van 10 tot 15 jaar. 

Deze activiteit duurt een hele dag (van 9 tot 16 uur) en vindt plaats bij 'The Outsider' aan de Donk in Oudenaarde. 

Er is keuze uit 3 formules: 

 • Formule 1: waterski-initiatie, touwentoren, moerasparcours en laserbattle
 • Formule 2: touwentoren, moerasparcours, blote voetenpad, kajak en laserbattle
 • Formule 3 (enkel voor +12): klimmuur, death ride, touwentoren, moerasparcours en arrowtag

De kostprijs voor deelname, inclusief drankje en busvervoer, bedraagt 15 euro per persoon. De bus vertrekt op het dorpsplein in Etikhove om 8.30 uur. 
Deelnemers brengen hun eigen lunchpakket mee. 

Reserveer je plaatsje via je gezinsaccount bij ticketgang.
Stuur ook een mailtje naar de dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be met vermelding van de formule van jouw keuze.
Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt!  

 

 

Sportdag voor 55-plussers in Blankenberge 

Op vrijdag 22 juni organiseert de Burensportdienst Vlaamse Ardennen een sportdag voor 55-plussers in Blankenberge waar we in een uniek kader een breed sportpakket krijgen aangeboden.

Voor wie? 
Voor alle 55-plussers woonachtig te Brakel, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse, Wortegem-Petegem, Zingem en Zwalm. 

Programma

 • 8 uur: vertrek met de bus voorzien in elke gemeente.
 • 10 tot 12 uur: sport naar keuze: wandeling in natuurgebied en op het strand (6 km), fietstocht (20 of 30 km), minigolf, snookergolf & crazygolf, petanque of kubb.
 • 12 tot 14 uur: lunch.
 • 14 tot 16 uur: sport naar keuze: wandeling in natuurgebied en op het strand (6 km), fietstocht (20 of 30 km), minigolf, snookergolf & crazygolf, petanque of kubb.
 • 16 tot 17 uur: koffie en gebak.
 • 17 uur: terugkeer naar elke gemeente.

Lunch: Lunch in Floreal Blankenberge: aperitief, gemengde koude schotel, fruitsalade. Inclusief flessenwater. 

Verzamelplaats voor Maarkedal: Administratief Centrum, Nederholbeekstraat 1 te 9680 Maarkedal 

Kostprijs: 25 euro per persoon, inclusief busvervoer, aperitief, maaltijd, dessert, koffie en gebak, begeleiding sporten, gebruik sportmateriaal en - accomodatie.

Inschrijven kan tot 1 juni bij de dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52. 
Vermeld bij inschrijving naam, voornaam, adres, geboortedatum, tel/gsm, e-mail en je keuzesport in voor- en namiddag. 
Wees er snel bij want het aantal plaatsen is beperkt!  

 

 

11 juli: avondmarkt op het plein - kraampjes gezocht! 

Vlaanderen Feest ter gelegenheid van 11 juli! Ook Maarkedal feest mee! Dit jaar organiseren we voor de 2de keer een gezellige avondmarkt op het plein in Etikhove. Bij een avondmarkt horen kraampjes en daarvoor doen we graag beroep op jullie, inwoners van Maarkedal! We geven deze avondmarkt graag een lokale touch, met mensen, producten en talent van bij ons. Verkoop jij juwelen, handtassen, meubeltjes, schilderijen, speelgoed of nog iets helemaal anders? Ben je imker en breng je je zelf geslingerde honing graag in Maarkedal aan de man? Wil je dat iedereen jouw koekjes of pizza proeft? Heb je stekjes te koop van planten en kruiden?
Wij zorgen voor het plein en de sfeer, jullie voor de kraampjes!

Wie doet mee? Interesse? Laat het ons weten! Neem voor 20 april contact op met de dienst Vrije Tijd voor meer informatie en inschrijving. Wij reserveren met plezier jouw plaatsje op het plein.

Praktisch:

Woensdag 11 juli vanaf 18 uur.
Standhouders brengen zelf tentje en tafel mee. 
Standplaatsen zijn 3x3 meter. 
Deze avondmarkt staat open voor standhouders van Maarkedal en de nabije regio. Bij te veel inschrijvingen, krijgen inwoners van Maarkedal voorrang en wordt een selectie gemaakt zodat een divers aanbod kan worden samengesteld. 


 

Gebruikersonderzoek naar bibliotheekgebruik 

Half februari startte een nieuw grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar bibliotheekgebruik. Onderzoeksgroep TOR  van de Vrije Universiteit Brussel onderzoekt, onder leiding van professor Ignace Glorieux, het bibliotheekgebruik in Vlaanderen en Brussel. Er wordt gepeild naar de tevredenheid, aard van gebruik, zoekstrategieën en wensen van volwassen bibliotheekgebruikers in 107 Vlaamse en Brusselse bibliotheken.

Surf naar www.bib2018.be, het invullen van deze vragenlijst duurt een 20-tal minuten.

Je deelname is erg belangrijk; enkel op die manier komen we te weten wat je over de bibliotheek denkt en wat jouw wensen zijn! Alvast bedankt.


 

Bewegen op verwijzing: huisarts en beweegcoach bevrijden je uit je zetel 

Oudenaarde, Wortegem-Petegem, Zingem en Maarkedal willen hun inwoners meer kansen geven om te bewegen. Want, de Vlaming zit gemiddeld meer dan 8 uur per dag stil en meer dan de helft van de volwassenen beweegt te weinig. Sinds kort loopt het project ‘Bewegen op Verwijzing’ in deze gemeenten. Via dit project kunnen huisartsen voortaan hun patiënten doorverwijzen naar Lynn en William, de professionele ‘Bewegen op Verwijzing’-coaches, voor persoonlijke begeleiding op maat.

Een beweegplan op maat
Via Bewegen op Verwijzing kan de huisarts zijn of haar patiënten met verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach. Dit zijn professionele coaches die de deelnemers helpen gezond te bewegen door samen met hen een beweegplan op maat op te stellen.

Dit persoonlijk beweegplan sluit maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de deelnemer. De coach blijft de deelnemer motiveren en ondersteunen bij de uitvoering van het beweegplan. Meer bewegen hoeft niet altijd veel extra moeite te kosten: poetsen op muziek, spelen met de kinderen, bewegingstussendoortjes op het werk, al fietsend om een boodschap… Uiteindelijk wordt beweging een onderdeel van de dagelijkse activiteiten.

Bewegen op verwijzing-coach
In de regio Oudenaarde gaan 2 coaches aan de slag. Deze enthousiaste en gediplomeerde coaches zijn gevestigd op goed gekende en toegankelijke plaatsen in de gemeente. Voor Maarkedal is dit in het administratief centrum.

Het grootste deel van de consultaties bij de coach wordt betaald door de Vlaamse Overheid. Daardoor betaal je zelf slechts 5 euro per kwartier. Mensen met verhoogde tegemoetkoming betalen slechts 1 euro per kwartier. Ook mutualiteiten komen tussen. Vraag je verwijsbrief bij je huisarts!

Voordelen
Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt dankzij dergelijke begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Contact en meer info
Dienst Vrije Tijd: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52
www.bewegenopverwijzing.be 
www.bovoudenaarde.be


 

Lessenreeks yoga 

De lessenreeks yoga start na Nieuwjaar op dinsdag 16 januari. Aansluiten is steeds mogelijk, ook na deze eerste les. 

Yoga is de perfecte manier om te ontspannen, even weg van de dagelijkse drukte. Aan de hand van eenvoudige oefeningen focussen we op specifieke houdingen en worden we ons bewust van het ritme van onze ademhaling. Er is geen ervaring vereist, iedereen is welkom!

Voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.

 

Waar: Polyvalente zaal Gemeenteschool Maarke - Maarkeweg 61
Wanneer: Elke dinsdagavond (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 20 tot 21 uur. Aansluiten is steeds mogelijk.
Kostprijs: 5- of 10-beurtenkaarten (25 en 40 euro) kunnen aangekocht worden tijdens de les. Een eerste proefles kan per les betaald worden (5 euro).
Tip: voorzie losse kledij en breng een dekentje of badhanddoek mee.
Meer info: vrijetijd@maarkedal.be of 055 33 46 52.

 


 

Lessenreeks omnisport 55+ 

Ben je 55 of ouder? Heb je zin in een wekelijks uurtje sport, beweging en ontmoeting? Dan is deze gevarieerde lessenreeks ongetwijfeld iets voor jou! Er is geen ervaring vereist, iedereen vanaf 55 jaar is welkom! 
Elke week wordt een andere sport beoefend, begeleid door een professionele lesgever. Op het programma onder meer hockey, volleybal, baseball, tennis, voetbal, conditieparcours, new games, ... Plezierig sporten staat centraal in deze lessen, die open staan voor alle 55-plussers van in en buiten de gemeente.

Waar: Sporthal ‘t Rosco Ronse - Leuzesesteenweg 241 - 9600 Ronse
Wanneer: Elke dinsdagvoormiddag (behalve tijdens de schoolvakanties), telkens van 10  tot 11 uur. De lessenreeks start na Nieuwjaar op 9 januari. Aansluiten is steeds mogelijk na inschrijving.
Inschrijven:
bij de dienst Vrije Tijd.
Kostprijs: 3 euro per les. Aan het einde van de lessenreeks wordt aan de hand van het aantal deelgenomen lessen een factuur opgemaakt.


 

Reis naar TsjechiŽ met het jumelagecomitť 

In 2018 plant het jumelagecomité een wellnessreis naar het Tsjechische Marianské Lasné (Mariënbad) van zondag 3 tot en met zaterdag 9 juni, met verblijf in het viersterrenhotel Cristal Palace. Uiteraard staat ook een bezoek aan Horšovský Týn op het programma.

De reis gaat per trein tot Nürnberg en dan met de bus naar Mariënbad. De richtprijs is 750 euro voor een tweepersoonskamer en 850 euro voor een éénpersoonskamer. Het aantal plaatsen is beperkt tot 25 personen. Wie te vinden is voor een ontspannende trip met een vleugje cultuur, kan dus best niet aarzelen. 

Het volledige programma kan je hier bekijken.

Voor meer inlichtingen kan je terecht bij de leden van het jumelagecomité:

 • Paul Opsomer: 0472 88 31 99
 • Jean-Pierre D’hondt: 0477 36 57 11
 • Fernand Marist: 0496 30 80 21